Jag hjälper dig att id-märka din hund, katt, kanin och iller i Norrtälje 

Id märkning katt hund

Mia, godkänd id-märkare, märker ditt djur med ett mikrochip som är godkänt av Jordbruksverket och EU:s djurhälsoförordning.

Jag kommer hem till er så att ert djur får vara i sin hemmiljö.  Chippet injiceras mellan skulderbladen eftersom dessa djur har mer lös hud där samt att det finns färre nerver och blodkärl där än på andra ställen på kroppen. Rakning är inte nödvändigt. 


Boka tid och pris


I första hand gör jag hembesök men vi kan även hitta andra lösningar som passar djuret och er bäst.

Jag tar 250 kr/st för en chipmärkning. Resekostnad tillkommer med fast pris. Norrtälje stad, Rimbo, Rådmansö, Bergshamra 100kr / Älmsta, Väddö, Vätö, Blidö 200 kr / Hallstavik, Singö, Åkersberga 300 kr. Längre avstånd utanför Norrtälje kommun (undantag i Åkersberga) blir det 25kr/km som tillkommer som en resekostnad utöver det fasta priset.

 

För att boka ett besök mejla till mia@myki.se eller ring 070 - 757 82 21. Jag erbjuder mig även att hjälpa er med registringen när väl märkningen är utförd, kostnad hos Jordbruksverket tillkommer.

Foto: Josephine Norman

Vad säger lagen om Id-märkning av hund och katt i Sverige?

Liten sammanfattning om id-märkning för hund och katt.


Katt

                                                            

Från och med 2023 ska din katt vara id-märkt och registrerad hos Jordbruksverket. Det gäller såväl innekatter som utekatter. Kravet på registrering gäller även om din katt redan är registrerad i ett frivilligt register t ex SVERAK eller DjurID.


När alla katter är märkta och registrerade blir det enklare att återförena en bortsprungen katt med sin ägare. Då kan man också se vilka katter som saknar ett hem så att de kan få hjälp till eventuell vård och att hitta ett hem. Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet och de kan besluta om åtgärder om en katt inte är märkt eller registrerad.

En id-märkare med en godkänd utbildning får märka katten med chip.


Kattungar ska vara märkta och registrerade innan de blivit 4 månader gamla.

Du är inte skyldig att märka och registrera din katt om den är född före den 1januari 2008. Det är dock tillåtet att registrera den i Jordbruksverkets kattregister om du vill göra det.

Om katten avlidit eller flyttat till ett annat land ska du avregistrera katten. Det gör du i Jordbruksverkets e‑tjänst eller via blankett.

Om katten ska resa till ett annat EU-land eller resa in till Sverige måste den vara märkt med ett chip som uppfyller vissa krav. För att vara säker på att chippet uppfyller alla märkningskrav ska du redan från början försäkra dig om att katten märks med ett chip som har godkänts av Jordbruksverket.




Hund


Alla hundar i Sverige ska märkas med ett unikt id-nummer och registreras i Jordbruksverkets centrala hundregister. Du som hundägare ansvarar för att hunden är registrerad i hundregistret.


Du som är hundägare ska låta märka din hund så att den kan identifieras. Den ska märkas med antingen chip eller tatuering innan den är 4 månader. Om du köper en hund som är äldre än 3 månader ska den märkas inom 4 veckor.

En id-märkare med en godkänd utbildning får märka hunden med chip.

Om hunden ska resa till ett annat EU-land eller resa in till Sverige måste den vara märkt med ett chip som uppfyller vissa krav. Denna id-märkning måste vara gjord innan, eller i samband med djurets rabiesvaccination. Annars är inte rabiesvaccinationen giltig. I djurets pass får endast en veterinär skriva in id-märkningen. Övriga blanketter får godkänd id-märkare skriva på. 


Om du köper en hund som redan är märkt och registrerad ska du anmäla att den fått ny ägare inom 4 veckor. Du behöver ha tillgång till tidigare ägares personnummer och hundens id‑nummer för att kunna registrera ändringen.

Id-märkning hund
Id-märkning katt